14.1.19

Promosi Sajian Istimewa Tahun Baru Cina di Lexis Suite, Penang

WAH!!! Baru sahaja masuk tahun baru 2019, dan tak lama lagi kaum Tiong Hua di seluruh Malaysia akan menyambut perayaan Tahun Baru Cina yang akan jatuh pada 5 dan 6 Februari 2019 ini. Baru-baru ini saya dijemput ke Lexis Suite Penang untuk review bukan 1 tapi tiga pakej promosi hidangan jamuan istimewa sempena CNY 2019!  Jadi,  kepada u olls yang sedang mencari lokasi untuk mengadakan sambutan Tahun Baru Cina bersama rakan-rakan sekerja, kawan-kawan sekolah ataupun dengan keluarga tercinta,  jom kita tengok apa yang ada di Lexis Suites Penang sempena CNY 2019!



click read more

Reunion Buffet Dinner 
First sekali, Reunion Buffet Dinner bermula 4 Februari hingga 19 Februari 2019.  Buffet dinner ini menyajikan pelbagai jenis juadah istimewa masyarakat Tiong Hua dari pilihan salads, cold items, sup, masakan panas, seafood on ice, action counter, fried corner dan pemanis mulut.


Semasa menikmati jamuan buffet dinner, tetamu akan dipersembahkan dengan pelbagai persembahan tarian seperti Dou Mask changing mask performance, God of Prosperity/Fortune walkabout dan persembahan live band. Bukan itu sahaja, tetamu yang mai makan buffet dinner akan berpeluan untuk menang LUCKY DRAW!! 

So jom kita tengok gambar dahulu.  Ini adalah sebahagian daripada full buffet tau.   Boleh kata,  ini adalah 90% daripada yang akan diserve pada hari sebenar.  

CNY Reunion Buffet Dinner Menu

Salad Bar and Chilled Table
 
Assorted Lettuce with 12 Type Condiments
Italian Dressing, Thousand Dressing, French Dressing, Vinaigrette Dressing

Baby Octopus Salad

Chicken Ham and Turkey Ham Cold Cut

Chinese Jelly Fish Salad

Thai Spicy Beef Salad

Japanese Seaweed Salad

Rojak Buah 7 Type of Fruits with Condiments and Sauce


 
Cheese Platter (5Type of Cheese)


Soup
Chinese Emperor Seafood Chowder, Ang Ang Tomato Clams Soup.  Bread Roll & Butter.  Sorry tak amik gambar sup,  tapi kami rasa dua-dua.  KAMI SUKA ANG ANG TOMATO CLAMS SOUP!!


Hot Dishes
Steamed White rice


Golden Fried Rice


Fatt Choi Scallop Meat Yee Foo Noodles


Sweet & Sour Fuzhou Ball


Braised Bailin Mushroom with Sea Cucumber


Japanese negi stew hotpot

Lexis Salted Egg Prawn


Steamed Fish Fillet with Japanese Shoyu


Ostrich with Spring Onion, Ginger and Szechuan Sauce

Herbal Chicken with Wolfberry


Seafood On Ice
6 x Types of Fresh Seafood with Condiments







Action Counter
Roasted Whole Lamb Leg with Condiments and Black Pepper Sauce and Mint Gravy
Baked Whole Fish with Thai King Sauce

Lobster Wok

Steamed Dim Sum, Mixed Bun and Man Dou

Goreng-goreng Corner
Spring Roll, Cucur Manis, Samosa, Tempura Squid, Pumpkin Fritter
Papadam, Fish Crackle, Prawn Crackle


Dessert

Assorted Fruit Platter,  Berries Cheese Cake, Mini French Pastries,  Chocolate Fountain with rock Condiments,  Pudding in mini Bowl, Pancake with Condiments,  Local Nyonya Kuih,  Fortune Cookies,  Chinese New Year Rice Cake


12 Types Chinese New Year Cookies

Ice Kacang, 3 Type of Ice Cream and Condiments



Reunion Buffet Dinner
Dates: 4 Februari hingga 19 Februari 2019
Price: RM120nett for adult, RM90nett for senior citizen and RM70nett for children

Booking
Call 04-6282888 or email to reservations@lexissuitespenang.com
Tempahan Early bird bermula 14 hingga 28 Jan akan menerima 20% diskaun! 



Lexis Suites Penang CNY Steamboat Set
Kepada penggemar hidangan bersup dan panas, kalian boleh cuba Lexis Suites Penang CNY Steamboat Set! Pilihan sup terdiri dari sup tomyam, sup ayam jernih ataupun creamy fish soup. Kepada yang lebih citarasa tradisi dan mengutamakan kesihatan, boleh pilih sup herbal. Setiap set akan disajikan bersama-sama kepingan daging ayam segar, daging lembu dan kambing, kepingan ikan, flower crap, baby baby octopus, udang, enoki mushroom, scallop dan macam-macam lagi. 




 



 



 



Choice Steamboat Soup:  Chinese Herbal Soup;  Tom Yam Soup,   Clear Chicken Broth or Creamy Fish Stock

Meat:  Chicken slice,  Lamb slice,  Beef slice,  Marinated chicken slice & Sausages

Seafood:  Baby octopus,  Mussel,  Prawn,  Flower crab,  Scallop(Hokkaido),  Sea cucumber,  Squid,  Abalone slice,  Fish,  Fish fillet,  Salmon fillet,  Fish maw,  Fish ball,  Squid ball,  Prawn ball,  Chikuwa,  Filament stick,  

Vegetables/Mushroom:  Chinese seaweed,  Corn,  Enoki mushroom,  Abalone mushroom,  Black mushroom,  

Other:  Egg,  Bean Curd,  Japanese bean curd,  Seafood bean curd,  Fucuk,  Sui Kau,  Noodles,  Yellow noodle,  Bee hoon,  Maggi noodle.

*Do take note the menu is mainly for reference only as some items may vary depending on the set you order.

Harga
RM360 untuk 4 pax
RM500 for 6 pax 
RM988 for 10 pax
All steamboat set also comes with a complimentary yee sang.

Booking
Call 04-6282888 or email to reservations@lexissuitespenang.com






Lexis Suite Prosperous Chinese New Year Menu RM888 per table
Kenapa nak susah-susahkan diri pergi pasar, berebut-rebut nak beli udang, ayam, ketam, balik rumah kena masak macam-macam, berjam-jam dan penat! Apa kata untuk 'makan besar' tahun ini, satu keluarga pilih untuk makan di Lexis Suite Penang! Selain buffet dinner ataupun pilihan set steamboat, kita juga boleh pilih untuk hidangan Lexis Suite Prosperous Chinese New Year Menu secara 9-course set meal. Harga untuk setiap set adalah RM888, RM1088 atau RM1388 untuk setiap meja lengkap untuk 10 orang. 


Antara hidangan pilihan untuk seti ini adalah signature dishes berupa Braised Dried Oyster Sea Moss Assorted Mushroom with Broccoli, steamed Grouper with Thai Fragrant Sauce, Seafood Treasure Fried Rice with Ebiko atau Double Boiled Exclusive Sea Coconut with Ginseng Root and Sea Bird Nest. 

All 9-course set menus come with a complimentary Yee Sang for each table.


Sorry takdak gambar untuk sample 9-course meal so akak tunjuk gambar akak baling duit emas!  GONG XI GONG XI!



Prosperous Chinese New Year Menu RM888nett per table
鸿运七彩鱼生

Prosperity Yee Sang
龙马精神

Hot and Cold Dishes Combination
炒,炸和蒸拼盘
大展鸿图

Seafood Soup with Fish Maw and Crab meat
鱼漂蟹肉海鲜羹
富甲在一方

Steamed Wrapped Herbal Chicken
包扎慢蒸药材鸡
好市定发财

Braised Dried Oyster, Sea Moss, Assorted Mushroom with Broccoli
香焖干蚝发菜烩什菇西兰花
红喜迎春

Stir Fried Szechuan Flavored White Prawn
新式西川甜辣炒明虾皇
一帆又风顺

Steamed Red Snapper with King Soya Sauce
清蒸红鲷鱼配鼓油王
八仙齐报喜

Chef’s Special Fried Rice with Diced Chicken and Dried Shrimps Wrapped in Lotus
Leaf
厨皇香包荷叶炒饭
蜜意庆喜年

Double Boiled Peach Gum, Chia Seed and Rose Flower
炖香滑桃胶,奇亚籽和玫瑰花

Chinese Tea
鸿运吉祥宴


Prosperous Chinese New Year Menu RM 1,088.00nett per table
鸿运七彩鱼生

Prosperity Yee Sang Fresh Salmon Trout
锦绣齐盘

Hot and Cold Dishes Combination
炒,炸,冷和蒸拼盘
春新门载福

Fragrant Slow Stir Mushroom with Abalone Julian
粤式肥菇鲍鱼丝羹
喜鹊又归巢

Deep Fried Boneless Chicken Chop with Special Sauce
香炸鸡腿肉配秘制酱汁
包你旺大财

Braised Sliced Abalone with Black Mushroom and Imperial Beancurd
香焖贵妃鲍片烩鲜菇和黄金豆腐
春来海上龙

Wok Stir King Prawn with Oatmeal and Chili Corn
玉米香烩麦片明虾
岁新梅吐香

Steamed Grouper with Thai Fragrant Sauce
泰式鲜酱蒸石斑
丰收庆团圆

Treasure Fried Rice with Smoked Duck Breast Meat
特级熏鸭肉炒香饭
细雨醒红梅

Double Boiled Fuji Apple with Snow Jelly, Gingko and Red Date
富士苹果炖天山雪莲

Chinese Tea
鸿运吉祥宴



Prosperous Chinese New Year Menu RM 1,388.00nett per table
鸿运七彩鱼生

Prosperity Yee Sang Fresh Salmon Trout & Jelly Fish
福来新年

Hot and Cold Dishes Combination
炒,炸,烩和蒸拼盘
大吉大乐

Double Boiled Black Chicken Broth with “Kau Zhi” and Fish Maw
港式炖乌鸡伴饺子和鱼漂
双凤凰鸣吉祥

Combination of Chicken Platter
中西双拼凤凰盘
财源滚滚来

Braised Dried Oyster with Sea Cucumber, Sea Moss, Flower Mushroom and Broccoli
香焖干蚝发菜烩海参花什菇和西兰花
彩龙喜迎春

Stir Fried King Prawn with Special Sauce
秘制蒜香炒大明虾
年年庆有余

Steamed Grouper with Emperor Sauce with Chicken Essence
特级香抽蒸石斑
众仙齐祁福

Seafood Treasure Fried Rice with Ebiko
喜马拉雅海鲜和日本鱼子炒饭
家家庆团圆

Double Boiled Exclusive Sea Coconut with Ginseng Root and Sea Bird Nest
炖上等海椰伴人参根和海燕窝

Chinese Tea

Booking
Call 04-6282888 or email to reservations@lexissuitespenang.com

Salmon Yee Sang
Kepada mereka yang ingin menikmati Salmon Yee Sang istimewa dari Lexis Suite Penang, you olls boleh beli hidangan ini pada harga RM108 satu set cukup untuk 10 orang. Sesuai untuk makan di Lexis Suite ataupun take-away.






Sumpah Ridhwan Sharif tak pinjam baju kurung aku!

WHY AKU POSE MACAM NI?  I donch understand.


Sesi Makan
Nah! Nah gambar makan akak bersama Ridhwan Sharif.  Kami cuba untuk try semua.  Memang bagi kami semuanya terbaik.  Suatu pengalaman menarik untuk kami kerana buat pertama kali boleh merasai makanan authentic kaum Cina tanpa was-was kerana dapur Roselle Coffee House,  Lexis Suite Penang mempunyai sijil Halal Jakim.  Memang sedap makanan Cina u olls!  Tapi akak nak puji juga dia punya steamboat akak cuba sup tomyam....mak aiiii punyalah pekat berdengung.  Sangat best u olls.  Masam dan pedas.  Terangkat!  Ditambah pula dengan celuran daging dan makanan laut yang sedap.




 







Lexis Suites Penang
Adress:  No. 28 Jalan Teluk Kumbar,  11920 Bayan Lepas,  Penang
Tel: 604 628 2888
Laman Web:  http://bit.ly/2VMMDpb


Just nak share,  semua gambar dengan label JumieSamsudin.Com diambil dengan camera handphone Note9 Samsung.  Memang terbaik phone ni!

4 comments:

  1. Welcome back kak jumie...lama tak baca kak jumie membebal..moga kak jumie trus sihat, cantik meletop kebaboom! :-)..dah lama tak jumpak kuih bakul daun pisang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. todia aku menyenyap baru hang nak mengomen...macam tak pernah komen kan sebelum ni

      Delete
    2. Penah la kak jumie..tapi jarang..silent reader jugak..tp wujud kat facebook..hehe

      Delete
  2. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Great work.
    Digital Marketing Company in Delhi
    SEO Services in Delhi
    SEO Company in Delhi

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Terima Kasih Tourism Malaysia Northern Region