Terima kasih kepada Lexis Suite Penang yang telah menjemput saya untuk review ini.


Tahun ini,  pihak Lexis Suite Penang menawarkan juadah berbuka puasa yang menarik bertemakan ‘Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisines’.  Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang akan mula ditawarkan kepada para tetamu bermula 6 Mei 2019 hingga 4 Jun 2019 dari jam 7:00 malam hingga 11:00 malam di mana kita semua akan berpeluang untuk merasa 'air tangan' dari Chef Johnno Fong,  Chef Eksekutif dan seluruh tim kulinari di Lexis Suite Penang.  

My assistant for today,  Aniza the jiran.  



Dia pun amik gambaq aku jugak.

Untuk makluman kalian semua Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang akan menampilkan lebih dari 100 buah juadah berbuka puasa yang terdiri dari citarasa tempatan dan antarabangsa.  Malah u olls yang suka masakan panas,  jangan risau!  Live action stalls pun ada. Kambing golek,  noodle stations,  chicken tandoori....macam-macam lah!   Untuk memulakan juadah berbuka puasa kita boleh mulakan dengan pembuka selera yang terdiri daripada ulaman dan herba kampung,  aneka kerabu,  rojak mambo,  pasembor dan tidak dilupakan pulut kuning,  ketupat dan lemang serta serunding.  Selain itu,  kita juga boleh memilih untuk membuka selera ala-ala jepun kerana Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang turut menyajikan beberapa hidangan seperti Japanese maki, sashimi, edamame dan sushi!

  
Kiri:  Action stalls untuk noodles.  Kanan:  Meja hidangan utama.

Apa lagi yang I olls nampak ya?  Erm....yes!  They olls juga menyajikan Indian chicken tandoori, capati with dhall curry.  Haaaaa....citara India pun ada.  Satu kemestian yang wajib ada untuk setiap sesi berbuka puasa adalah sup berherba style Malaysia.  Kali ini Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang menyajikan ‘Gearbox’ Soup.  Jangan malu-malu mintak sahaja dari chef,  u olls akan dapat satu potong gear box dalam mangkuk istimewa.  Penggemar satay....jangan risau.  Satay ayam dan daging pun ada lengkap dengan nasi impit,  kuah kacang beserta potongan timun dan bawang.  Tapi yang memang I olls tak boleh nak larikan diri daripada pandangan mata tentunya kambing golek yang diperap dengan pelbagai ramuan herba terpilih yang diadun khas oleh chef.  Satu lagi speciality di Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang yang kalian wajib cuba adalah ‘Kampung Melayu Bubur Lambuk’! 

Hiasan hari hari raya u olls.

Okay dah habis cakap pasai makanan dari Malaysia,  mai nak cakap pasai keistimewaan Bazaar Ramadhan kali ini sebab depa ada Arabic Corner!  Kat sini ada macam-macam pilihan juadah Arab yang boleh kita cuba.  Sharwarma wrapped with bread, hummus, tabbouleh, mutabbal, lamb kabsa, chicken mandi......semua citarasa Timur Tengah yang authentic! 

Macam-macam la nak diceritakan!  Okay apa kata u olls check out menu dan gambar-gambar dulu.



Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang

Kemudahan Surau
Surau untuk muslim dan muslimat terdapat di aras 3.

Harga
RM98 nett per adult
RM68 nett per child/senior citizen

Early Bird Vouchers
RM60nett per adult
RM48nett per child/senior citizen
Purchase from now till 20th April 2019 till 5th May 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN1
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.
====================================
RM80nett per adult
RM58nett per child/senior citizen
Purchase from 21st April till 5th May 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN2
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.




Hari Raya Celebration Buffet Lunch Lexis Suite Penang
Sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut selepas habisnya bulan Ramadhan,  Lexis Suite Penang akan menawarkan buffet lunch istimewa pada 5 dan 6 Jun 2019 bermula jam 12.00pm – 3.00pm dengan harga RM80nett per adult dan RM50nett per child/senior citizen.

Kepada tetamu yang bermalam di Lexis Suite Penang sepanjang bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidilfitri kelak,  tawaran istimewa untuk anda.  Iaitu untuk Ramadan Buffet Dinner tawaran untuk anda hanyalah RM80nett per adult and RM58nett per child/senior citizen dan untuk Hari Raya Buffet Lunch hanyalah RM68nett per adult and RM50nett per child/senior citizen.

Sepanjang bulan Ramadhan ini juga,  semua tetamu yang datang untuk menjamu selera di Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang akan berpeluang untuk menang hadiah istimewa setiap hari (cabutan bertuah) dan juga 1 grand prize winner yang akan di announce pada hujung bulan. 

Untuk pengetahuan kalian juga,  setiap pembelian yang kita buat kepada pihak hotel,  RM2 daripada pembelian itu akan didermakan kepada rumah anak yatim terpilih.  Membeli sambil beramal. 

Pertanyaan dan Tempahan
Untuk pertanyaan dan tempahan sila berhubung terus ke nombor 04-628 2888 atau emel ke reservations@lexissuitespenang.com / fbc@lexissuitespenang.com


Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang


Ulaman dan Herba Kampung
Choose 7 items 
Ulam Raja, Terung Panjang, Petai, Jering,  Timun Ulam, Kacang Botol, Daun Selom, Lobak Merah, Kacang Panjang,  Tomato Kerdil, Sengkunag Manis, Pucuk Paku, Kobis Bulat

Aneka Kerabu
Kerabu Ikan Kembung, Kerabu Sotong, Kerabu Ayam,  Kerabu Ikan Bilis Tempe, Kerabu Daging Salai, Kerabu Pucuk Paku, Kerabu Soo Hoon, Kerabu Telur Masin. 



Kerabu Sotong

Kerabu Soo Hoon

Kerabu Ayam




Kerabu Pucuk Paku

Kerabu Ikan Bilis Tempe


Kerabu Daging Salai




Rojak Mambo
8 Jenis Buah dan You Cha Kuih With Asam Boi, Rojak Sauce, Cili Kicap Gula


Jeruk
Semenanjung Kampung Pickles,  Kelubi, Sengkuang, Anggur, Kedongdong, Betik, Cermai, Buah Pala, Salak,   Buah Kana, Pelam Kering, Pelam Merah


Pasembur Bukit Bendera
With Sotong Sambal, Timun, Senkuang, Cucur Ketam Bawang, Taukua
Bawang Goreng, Tempeyek, Keledek, Cucur Udang, Telur, Taugeh


Japanese Corner
Maki and Sashimi & Sampingan Jeluk dan Edamame.  Assorted Japanese Corner - Oden,  Negi Stew, Tako Ball, Tempura.







Masakan India
Pinang Tandoori Tempayan, Chicken Tandoori, Cucumber Raita, Dhall Curry,  Capati

Chicken Tandoori



Capati & Dhal Curry.

Jemput Jemput Corner
Goreng Pisang, Karipap, Kodok Pisang, Keropok Lekor, Keropok udang, Keropok sayur,Papadam






Me and the keropox.

Arab Corner
Shawama Chicken & Shawama Lamb with Arab Bread, Hummus,Tabouleh, Halawa, Mutabbal
Arabian Salad, Kebab Chicken , Shish Tawook, Lamb Kabsa, Chicken Mandi, Lamb Kebab, Lamb Briyani, Lentil Soup

Im in front of Arabic Corner.









Warung Buah Buahan Dusun
7 Type Of Malaysia Seasonal Fresh Fruits
(sorry guys buah buah kat dalam gambar ini adalah buahan segar tetapi bukan buahan tempatan bermusim....yang tu nanti betui-betui masa hari Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang baru depa akan bubuh)





Balik Pulau Pulut dan Lemang
Lemang Pulut Putih, Pulut Kuning, Ketupat Palas, Ketupat Nasi,  Serunding Ayam & Serunding Daging




Gulai Anak Udang Galah Kawah

Satay Campuran dan Sampingan
Ayam dan Daging Satay dan Nasi Impit, Bawang Segar dan Timun Muda

“Kampung Malayu Lambuk” and condiments
Spring Onion, Fried Shallot, Prawn, Chicken, Minced Beef, Ginger, Daun Sup, Garlic Oil, Chili Flakes , Serunding Ayam, Serunding Daging,




Soup Corner
Harian Sup Istimewa
Harian Istimewa Dari Dapur Chef Melayu – Gearbox




Kambing Golek dan Australia Ekor Bakar Beratur Panjang
Dengan adunan herba dari Timur Tengah Bersama Sauce,  Thai Sauce, Mint Sauce, BBQ Sauce, Mint Yoghurt, Cucumber Yoghurt, Black Pepper Sauce, Mint Pepper Jelly, Mushroom Sauce






Hidang-Hidangan Campuran Lexis

Nasi Tomato



Gulai Ayam Lemak



Hong Kong Kailan Berbawang Putih dan Ikan Masin






Ayam Masak Perempah


Paru-paru masak Kicap pedas.


Sayur Lodeh


Lexis Daging Rendang





Ikan Tenggiri Assam Pedas


Udang Cili Jagung Perempah


Gulai Ikan Masin


Sotong Kicap Pedas




Hidangan Pencuci mulut Antarabangsa



Chocolate Fountain

Ais Kacang Campur Campuran / Chendol Durian

Bahan Campuran
Choose 25 type
Kidney Bean, Sweet Cream Corn, Corn Kennel, Biji Selasih, Cendol, Cincau, Red Sago, Green Sago,
Yellow Sago, Nata D Coco strawberry, Nata D Coco Kiwi, Nata D Coco Mango, Nata D Pineapple, Ground Nut, Peanut, Kembang Semangkuk,Buah Pala Parut, Jeruk Buah Pala, Jeruk Halia, Jeruk Betik Merah,Jeruk Angur Muda, Jeruk Buah Kana Merah, Buah Kana, Halwa Buah, Attap Seed, Halwa Kundur, Pate D Fruit, Roasted Walnut, Roasted Whole Almond, Roasted Hazelnut, Roasted Chesnutt, Roasted Cashew nut,   Roasted Pistachio nut, Macadamia nut, Pecan Nut, Marshmallow Twiss, Marshmallow Plan, Marshmallow,  Chocolate Rice, Chocolate Chip, Chocolate Shaving, Chocolate Nib, Croquant, Oreo, Cookies, Yellow Raisin, Sultanas, Prune, Dry Apricot, Dry Mango, dry Kiwi, Dry Fig, Dry Guava, Dry Papaya, Dry Pineapple, Dry Apple, Dry Longan, Longan, Lychee, Sea Coconut, Sea Coconut Honey, Mandarin Orange, Peach, Pear, Pineapple Cube, Chestnut In Syrup, Glaze Green Cherry, Glaze Red Cherry, Amarena Cherry, Dark Sweet Cherry, Chocolate M&M, Smarties, Fruit Cocktail, Jackfruit, Agar-Agar Rose, Agar-Agar Pandan, Barley, Buah Kurma, Banana, Strawberry, Fresh Kiwi, Fresh Mango, Aloe Vera, Mixed Fruit, Green Grape,Red Grape, Black Grape, Plum, Jelly Bear, Choc Lair, Watermelon Jelly





Biscuit Raya 
Choose 12 Type


Biskut Almond London, Biskut Badam Coklat,  Biskut Makmur, Biskut Samperit Cerry Hijau dengan Merah,  Biskut Sarang Semut, Biskut Pandan, Biskut Kacang Tumbuk,Biskut Coffee, Biskut Walnut,Biskut Kacang Tanah, Biskut Mama Carery, Biskut Manzola, Biskut Tekap Bulan,Biskut Bulan, Biskut Dam Aji, Biskut Kacang Hazel, Biskut lapis Pandan, Biskut Lapis Coklat, Biskut Oren, Biskut Tekap Kacang, Biskut Kacang Putih, Biskut Coklat Putih, Biskut Coklat Cip, Biskut Coklat Walnut, Biskut Macadamia, Biskut Short Bread, Biskut Bunga Kekwa, Biskut Love, Biskut Suji, Biskut Jagung, Biskut Kelapa, Biskut Samperit Panjang, Biskut Samperit Hijau Pandan, Biskut Gula Hangus, Biskut Icing, Biskut Cococrunch, Biskut Tart Gulung, Biskut Tart Nenas, Biskut Blueberry, Biskut Sri Bulan, Biskut Gajus, Biskut Caterpillar, Biskut Badam Crunch, Biskut Black Forest, Biskut Coklat, Biskut Keju, Biskut Kacang Hijau, Biskut Alamanda , Biskut Mini Donut, Biskut Mixed Fruit, BIskut Coklat Ball, Biskut Strawberry, Biskut Potato &Biskut Madu 


Gerai Putu
Putu Piring & Putu Mayam



Anika Kuih- Muih Melayu
Choose 10 Type


Ondeh Ondeh, Kuih Lapis, Apam Beras,Binka Ubi, Pulut Panggang, Kuih Talam, Seri Muka, Kuih Koci, Kuih Lompang, Kuih Lompang Pandan, Lepat Pisang, Kuih Talam, Kuih Talam Jagung, Abok Abok, Cucur Udang, Agar Agar Pelangi, Ketayap, Kuih Talam Nangka, Pulut Intui, Kuih Bakar, Popiah Goreng, Cara Manis, Koleh kacang, Keladi Berlauk, Kuih Keria, Bingka Ubi, Bingka Jagung, Apam Caremal, Kuih Lapis Kacang Hijau, Cara Berlauk, Kuih Keria, Cara Berlauk, Kuih Keria, Kuih Lapis Pandan Tepung Pelita, Wajik, Pulut Serunding, Kuih Nagasari, Lepat Pisang, Lepat Ubi, Binka Tepung Beras, Kuih Akok, Pulut Sekaya,  Kueh Lapis, Kueh Lapis Pelangi, Kueh Lapis koko, Kueh Pandan, Kueh Talam, Kueh Talam Keladi,  Kueh Bingka Gandum, Kueh Bingka Beras, Kueh Santan Taro, Kueh Pulut Dakap, Kueh Kole Kacang. Kueh Kacang Merah, Kueh Kacang Hijau, Kuih Lompat Tikam, Kueh Badak Berendam, Kueh Sago Merah, Kueh Jagung. Kueh Ketayap, Kueh Bunga Tanjung, Kueh Tepong Pelita, Kueh Tepong Talam,  Kueh Tepong Bungkus,  Bubur Pulut Hitam



Cita Rasa Mat Saleh
Choose 15 Type



Puding Roti (Hot Bread and Butter Pudding with Vanilla Sauce)

Cheese Cake, Chocolate Moist Cake,  Carrot Cake with Cheese Frosting,  Strawberry Mousse Log, Trifle, Fruit Flan,  Chocolate Orange Mud Cake,Pistachio Bavarian,  Toffee Date Cake, Walnut and Pecan Tart, Peach Royale Tart,  Frangipane Almond Tort, Fruit Cake, Cream Caramel,
Crème Brulee, Fruit Jelly and Fruit Cocktail, Chocolate Mousse Log,  Puding Roti (Hot Bread and Butter Pudding with Vanilla Sauce)  Coklat puding Melekat Dihati (Warm Chocolate Pudding and Chocolate Ganash) 


Gantung Gantung
Twisties, Mamie, Keropok Tora,Tam Tam


Beverages
Terdapat pelbagai pilihan air dingin berperisa dan juga air panas.  Yang kami suka sebab ada Teh O Halia!


Notes:  Do take note the buffet review menu above is mainly for reference. Rest assured, all the signature/main items are in the menu. As the menu will go by rotation basis from week to week, but mostly the items will be same with some minor changes here and there.

Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang

Kemudahan Surau
Surau untuk muslim dan muslimat terdapat di aras 3.

Harga
RM98 nett per adult
RM68 nett per child/senior citizen

Early Bird Vouchers
RM60nett per adult
RM48nett per child/senior citizen
Purchase from now till 20th April 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN1
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.
====================================
RM80nett per adult
RM58nett per child/senior citizen
Purchase from 21st April till 5th May 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN2
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.




My Experience
Ini adalah kali ketiga I olls mai review makan bukak posa di  Lexis Suite Penang,  memang ada banyak kelainan yang ditampilkan oleh pihak Lexis Hotel Penang.  Yang paling ketara I olls boleh nak habaq adalah juadah lauk pauk utama ataupun main dish yang disediakan,  rasa dia memang sedap,  cukup semua rasa dan to be frank rasa macam mak-mak kita yang masak.  #oranglama.  Arabic Corner pun memang difference sikit sebab chef tu betui-betui dari Arab dan dia bubuh la semua condiment asli macam masakan timur tengah.....so rasa dia sangat authentic.  Pastu aku suka kelainan kali ini adalah sebab ada sushi dan juga putu mayam dan putu piring.  Nah...jom tengok gambar-gambar kami amik.

Thank you Aniza tolong jadi assistant aku hari ini.  Kalau ampa nak tau,  kakak yang cantek sebelah aku ni adalah jiran aku ya.  Kalau aku sakit dan hilang heng,  orang akan call dia mintak alamat rumah,  sedangkan depa pernah mai rumah aku sebelum ni.


Bersama Siti Zafirah from https://www.zafirahkama.com/.  Pompuan ni mengandung enam bulan tapi haram betui badan style steady jaaaaa tak nampak pun perut.

Deni aku tak mau nak habaq apa...


These is what we ate.

Dapat shawarma.  Potong kot tengah ada love pulak.  Ehhhhhh.....


Sushiiiiiiiiiiiiiiii!

Antara dessert yang kami ambil.  Sorry tak cantek susunan kami. HAHAH

Bubur lambuk dengan condiments.


    
Punya susah nak amik gambar dia.  Ada jaaaaaaa posing tak betui.


Okay last-last dapat jugak amik gambar.  Comei..... #mamaqisha




Okay sebelum berakhirnya review ini kita nak share dengan u olls satu cerita pasai layanan 'cia cia cia' oleh seorang staf di Roselle Coffee House.  Dia mai approached kami dorang,  dia kata "Can I get anything for you ladies?  Coffee or tea?"  Kami dorang pun masa tu dah kenyang elok makan semua.  So kami pun kata lah.  "Yes please...we would like to have teh o halia..."  Pastu mamat tu pun kata "Sure miss" dan berlalu pergi.

Tak lama lepas itu,  dia pun kembali dengan dua buah gelas berisi teh o halia panas.  Pastu dia tanya kat kami "Miss do you know that these teh halia dont have to put sugar in it....."

"Eh.....yaka?"  aku minum dah teh halia tu time tu.  Rasa la manis manis gula tu ada.  Macam mana depa boleh kata taktak sugar.

"Do you think why we don't put sugar inside this tea?"

"Because of medicinal purposes?  Because we already have ginger inside"  kata aku
"Because we already eat so much sugary stuff?"  kata Aniza

"Wrong......because both of you are too sweet already."

CIACIACIACIACIACIA



Ramadhan Bazaar Buffet Lexis Suite Penang

Kemudahan Surau
Surau untuk muslim dan muslimat terdapat di aras 3.

Harga
RM98 nett per adult
RM68 nett per child/senior citizen

Early Bird Vouchers
RM60nett per adult
RM48nett per child/senior citizen
Purchase from now till 20th April 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN1
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.
====================================
RM80nett per adult
RM58nett per child/senior citizen
Purchase from 21st April till 5th May 2019 using the QR code at the bottom and key in the promo code of LSPRAMADHAN2
Voucher ini boleh digunakan sepanjang bulan Ramadhan iaitu bermula 6 Mei hingga 4 Jun 2019.

Pertanyaan dan Tempahan
Untuk pertanyaan dan tempahan sila berhubung terus ke nombor 04-628 2888 atau emel ke reservations@lexissuitespenang.com / fbc@lexissuitespenang.com

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Bottom Ad [Post Page]