5.5.19

Ramadhan Fiesta at G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai

Terima kasih G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai atas jemputan ini.


Perbezaan G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai 
Okay sebelum aku cerita panjang untuk review Ramadhan kali ini,  mai sini aku nak bagitau dulu perbezaan antara G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai.  Kepada orang Sebarang,  jangan rasa rendah diri kalau tak dapat bezakan antara G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai sebab orang Tanjung sendiri pun ramai tak tau nak beza lagu mana.  Mulanya dulu aku ingat dua-dua hotel ini walaupun dalam satu syarikat pengurusan yang sama,  beroperasi dalam bangunan yang sama.  Rupanya tidak u olls!  Kedua-duanya walaupun berdekatan (depan belakang gitu),  tetapi dalam bangunan operasi yang berbeda.

I had to make this point out sebab baru-baru ini I olls buat birthday party kat sini dan I olls terpaksa habaq kat semua kawan-kawan I olls berkali-kali yang G Hotel Kelawai adalah bangunan yang mana,  sebab takut depa tersilap u olls.

Ini adalah G Hotel Gurney.  Dia menghadap laut dan bersebelahan dengan Gurney Plaza.


Ini adalah G Hotel Kelawai.  Dia menghadap jalan Kelawai (tidak menghadap laut).  Bangunan dia ada lampu-lampu kalau mai malam!


So hari ini aku nak buat review untuk Ramadhan Fiesta untuk kedua-dua restoran yang terdapat di G Hotel Gurney iaitu TASTE dan restoran SPOON di G Hotel Kelawai.  Semasa kami dijemput untuk buat review ini,  kami dijemput di restoran TASTE yang terletak di G Hotel Penang.  Tapi hangpa boleh tengokla nanti dari gambar-gambar dan perincian yang I olls kongsikan nanti,  macam mana sedapnya makanan ini di gambar apatah lagi di mulut.









Taste Cafe mempunyai kapasiti hingga 207 tetamu.


Sempena Ramadhan tahun ini,  G Hotel mengemukakan tema yang bertajuk Ramadhan Fiesta!  Meletops u olls.  Depa punya sajian penuh dengan pelbagai pilihan lokal dan antarabangsa yang pastinya hangpa mesti suka.  Yang perlu I olls highlights di sini adalah,  bukan sahaja makanan kat sini semua sedap tetapi semuanya halal u olls.  Especially beberapa juadah yang selalunya kalau u olls tengok duk jual di Chinese Hawkers Food,  kita tak boleh nak makan kan?  So hari ini u olls bolehlah nak cuba! Contohnya Muah Chee!  Apa muah chee tu?  Takpaa nanti u olls baca sendiri kat bawah.

Dah jom kita tengok gambar!

Ramadhan Fiesta Buffet Dinner 
Taste Café (G Hotel Gurney) and SPOON (G Hotel Kelawai)
6 May to 4 June 2019

Price
Taste Café (G Hotel Gurney) 
RM125nett from Sunday to Thursday 
RM160nett for Friday & Saturday
Buy 2 Free 1 special

SPOON (G Hotel Kelawai)
RM80nett per person


Selamat Hari Raya Feast 
5 & 6 June 2019

Price
Taste Café (G Hotel Gurney) 
buffet lunch RM99nett per person 
buffet dinner RM160nett per person 
Buy 2 Free 1 promotion

SPOON (G Hotel Kelawai)
the buffet dinner is priced at RM80nett per person

Private Setting
RM95nett per person
Minimum persons of 30
Inclusive of free flow air bandung and special venue for big group prayers
Available until 4 June 2019.

Contact
Please visit www.ghotel.com.my or contact 04-2380000 for G Hotel Gurney & 04-2190000 for G Hotel Kelawai.

Salads

Red Chicory



Lollo Rossa



Iceberg Lettuce




Pilihan dressings



Appetizers 

Chicken and citrus salad


Jelly fish salad


Ham and pineapple salad


Baby octopus salad and sesame seed




Sausage pepper salad



Grilled garlic salad



Slices of Hams & Sashimi









Aneka Ulam-ulaman, Kerabu & Sambal










Sambal




Nasi Impit with Serunding Ayam and Daging


Jeruk Buah



Rojak Buah




Penang Pasembur



Bubur Lambuk


Creamy Mushroom Soup & Szechuan Hot & Sour Soup


Roasted Duck and Beef




Roasted Duck




Roasted Beef



Beef Fillet



Roasted Chicken




Whole Roasted Lamb

Ayam Percik




Malay Feast Mini Grilled Station 












Sos BBQ




Main Dishes

Nasi Briyani








Fish Curry with Lady’s Fingers



Ayam Goreng Berempah



Sambal Prawn with Petai





Telor Balado




Char Koay Teow


Kalau u olls bernasib baik dapatlah merasa air tangan beliau dalam gambar ini ya.  Orang kuat di dapur G Hotel.  Kita kenal dia sejak pertama kali duk mai review untuk hotel ini.  Follow IG dia @fazzylicious84




Penang Assam Laksa
Sorry I olls tak makan laksa malam tu,  kawan-kawan blogger lain pun tak amik laksa.  So i olls share gambar condiment laksa dah la na...hahaha




Goreng-Goreng
Pisang dan keladi goreng.


Nasi Ayam


Roti Canai & Kari Ayam





Seafood on Ice














Kuih Muih Tradisional



Bubur Kacang Hijau 


Sago Gula Melaka


Ais Kacang & Ice Cream






Muah Chee
Muah Chee adalah sejenis snack yang amat popular dalam kalagan masyarakat Cina di Pulau Pinang terutamanya.  Tetapi Muah Chee turut terdapat di negeri-negeri lain di Malaysia.  Actually ianya hanyalah ketulan tepung beras yang digaul bersama kacang tanah,  bijan dan gula.  Dan last sekali ditabur sedikit bawang goreng untuk tambah wangian.  Selalu kalau I olls pergi Gurney Drive I olls selalu jer beli,  tapi now u olls boleh cuba tanpa was-was!


Chocolate Fountain





Desserts













Fresh Fruits






Beverages




What We Eat
Alhamdulillah kami semua sangat seronok dan puas hati dengan layanan istimewa dari team G Hotel Gurney & G Hotel Kelawai.  Siriesly u olls semua kalau mai bukak posa kat sini tidak menyesal u olls telah buat keputusan yang bijak!

Bersama Lia Hasty!


Bersama Kak Sha from http://aryshafayyadh.blogspot.com/.  Kesian anak dia,  si Fayyadh asyik kena marah dengan aku saja.  HAHAHAH.  Gambar ini sangat menggambarkan perasaan dia terhadap aku.







Ramadhan Fiesta Buffet Dinner 
Taste Café (G Hotel Gurney) and SPOON (G Hotel Kelawai)
6 May to 4 June 2019

Price
Taste Café (G Hotel Gurney) 
RM125nett from Sunday to Thursday 
RM160nett for Friday & Saturday
Buy 2 Free 1 special

SPOON (G Hotel Kelawai)
RM80nett per person


Selamat Hari Raya Feast 
5 & 6 June 2019

Price
Taste Café (G Hotel Gurney) 
buffet lunch RM99nett per person 
buffet dinner RM160nett per person 
Buy 2 Free 1 promotion

SPOON (G Hotel Kelawai)
the buffet dinner is priced at RM80nett per person

Private Setting
RM95nett per person
Minimum persons of 30
Inclusive of free flow air bandung and special venue for big group prayers
Available until 4 June 2019.

Contact
Please visit www.ghotel.com.my or contact 04-2380000 for G Hotel Gurney & 04-2190000 for G Hotel Kelawai.

1 comment:

  1. Tu boboboy jelin sbb aunty jumie cilok nsi ayam eh laaaaa he3.. Masihkah anda ingat??
    🤭🤭

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Terima Kasih Tourism Malaysia Northern Region