10.7.19

Handphone Paling Cangggih Yang Pernah Aku Miliki


Aku start pakai handphone umur 16 tahun,  tu pun bukan hak milik kekal.  Handphone tu milik bapak aku,  3210,  pastu bila aku nak keluar pi KOMTAR (kira lepak-lepak shopping mall dengan kawan-kawan) bapak aku bagi la aku bawak handphone ni kira nak tunjuk kat kawan-kawan yang kita ni ada handphone jugak.  Pastu bila masuk belajar kolej,  yes,  abang aku bagi handphone dia kat aku,  3210 jugak.  Phone tu la nyawa.  Ingat tak zaman kita boleh call orang 3 saat,  tak akan dicaj dalam bil.  Mampuih lawak. 

Masuk final semester,  aku dah banyak duit PTPTN so aku pun beli phone jenama Alcatel. Phone ada camera u olls!  Boleh hantar MMS! Aku pakai phone tu sampai aku masuk kerja. 

Lepas kerja beberapa tahun,  aku beli phone second hand dari abang ipar aku.  Motorola lipat.  Haaaa time tu,  sapa pakai motorola lipat ni kira ala Beyonce dalam video clip Bill Bill Bills la! HAHAHHA. 

Pastu aku pun lost track sikit pasai handphone-handphone yang aku pakai.  Tapi memang dari dulu,  aku kalau beli handphone aku tak pernah beli handphone paling hebat di pasaran,  aku selalu beli ikut kemampuan poket aku.  The last handphone sebelum aku beli handphone baru yang aku duk pakai ni adalah handphone Samsung Note 3,  beli second hand kat orang melalui Mudah.  Khafi yang tolong deal,  dapatlah murah-murah sahaja.  Tapi nak kata murah tak lah murah sangat,  mau jugak RM800 beli fon tu walaupun second hand.  Samsung memang jenama handphone yang bagus dan aku pakai Note 3 tu aku rasa punya lama mau jugak dalam 4 hingga 5 tahun.  Berbaloi sangat-sangat,  in fact lani pun Khafi duk pakai handphone tu.  Walaupun dah sedikit ngok ngek,  tapi masih boleh dipakai.





So aku beli handphone baru!!! Sebenarnya dah beli lama dah tahun lepas bulan November tapi lani baru nak cerita la.  Satgi duk cerita awai-awai macam riak pulak.  Aku nak kongsi sebab handphone ini sangatlah baguih dan mai sini aku nak habaq pasaipa aku kata handphone ni baguih.

Eh...sebelum tu lupa pulak nak cerita,  aku beli handphone apa?  Aku beli handphone Samsung Note 9. YEEEEBAAAAAAAAA.......Mai sini aku nak cerita pasaipa handphone ni baguih.


Bateri
Bateri dia tahan lama nohorom aku rasa teknologi bateri ini direka cipta oleh Tony Stark.  Kita kalau bateri phone tinggai 30% mesti dah cuak meraba cari power bank.  Tapi dengan Note 9,  kalau 30% tu hang boleh tahan la pi ronda satu hari lagi.  Tapi kalau hang tak guna secara maksima la,  tak bukak banyak-banyak apps,  tak tengok movie,  tak amik video......Kalau hang setakat biar phone hang macam tu,  check Whatsapp dan call orang....30% tu boleh tahan satu hari lagi.

Contoh kalau aku pagi2 bangun nak pi kerja,  phone aku ada 100%,  so aku pakai satu hari kat tempat kerja,  pastu pi lunch,  pastu kerja,  pastu keluar dengan kawan-kawan makan dinner ka apa,  aku balik rumah.....battery duk ada 30% lagi. 

Nak caj pun,  sat ja.....tak sampai 1 jam boleh full charge.  So aku sangat seronoklah bawak Note 9 bila travel,  aku tak payah pening-pening pasai power lagi.  Dan kalau aku keluar dengan kawan aku depa punya fon nak mampuih dan depa tanya "Hang ada power bank tak?"  Aku akan jawab dengan muka riak takbur "Sorry aku pakai Note 9".  WAHAHAHAHAHAH



Ini #Note9 milik Azmi.  Dia pun tiru aku beli Note 9 jugak.

Camera
Lani semua gambar dalam blog dan semua video dalam Youtube aku diamik oleh Samsung Note 9.  Aku camera dia dah sama hebat macam Samsung S series.  Aku seronok sangat-sangat sebab lani pi review tak perlu bawak camera lagi,  aku bawak Note 9 sahaja.  Dahla build in storage pun 100GB lebih,  oleh itu.........amiklah sebanyak keping gambar yang kau mahu!

I Do It Everything On Handphone
Semua! I can blog,  i can watch movie,  i can email,  i can shoot and edit my Youtube video....ehhhh macam-macam la.  Sebab tula aku kata kat Khafi tak payah pasang TV kat rumah,  kami dua pun bukan melekat kat rumah.  So baik tengok handphone saja,  Youtube ada,  Netflix ada. 

Fon Yang Hebat
Aku tak tau la nak bagi review pasai kelajuan,  software bla bla bla bla.  Mana aku pandai.  Tapi aku pakai takdak hang,  kerja okay,  semua smooth okay lah!  Memang berbaloi la aku invest beli handphone ini. 

Ini bukan aku nak berlagak sombong ka apa.  Aku pun dah tua-tua macam ni baru mampu nak pakai handphone canggih dan baru.  Alhamdulillah dapat nikmat rasa dari gaji titik peluh sendiri.  Aku bukan suruh laki beli,  aku bukan suruh bapak aku beli,  aku beli sendiri.  Walaupun dah tua bangka baru dapat rasa,  tapi aku bangga.

Selfie dengan Lion King pakai Note 9.

3 comments:

  1. OK.. Aku pakai Huawei mate 20 ja.. Setelah 8 tahun setia dengan samseng... Last model pakai c9 Pro.. Bateri elok.. Lani tu standby fon aku.. Note 3 pink aku anak2 aku pkai tpi bateri serrr. Note 2 aku ada lagi.. Tpi xtau lempaq pi mana...
    Stakat lani suka pakai samseng dan Huawei sbb dua2 brand ni after sales service depa baguih dan bukan nokharommm

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Terima Kasih Tourism Malaysia Northern Region