20.9.19

Tasik Cermin Ipoh


Okay satu lagi cerita jalan-jalan pi Ipoh,  selepas asaq dan sebelum senja.  Kami pi satu lagi tempat........................................... tadi kami dah masuk belantara kota raya sekarang kami masuk hutan belantara pulak.  Tasik Cermin diberi nama.  Lokasi Tasik Cermin ni dah lama popular kalau tak salah aku sejak 2013 lagi.  Punyalah cantik tempat ni sampai dijadikan lokasi penggambaran drama dan filem.  Tak salah aku juga kalau ramai pihak berani pilih tempat ini untuk sesi fotografi seni fesyen dan sebagainya.


Dalam blog-blog lain yang aku baca,  depa habaq sebenarnya Tasik Cermin ni terjadi sebab dulu kat kawasan bukit bukau ini adalah kawasan kuari batu kapur.  So bila alam dan manusia bergabung,  last-last runtuhan di tengah bukit-bukau batu kapur itu menghasilkan sebuah tasik.  Tasik itu tidak berkocak dan bergerak membuatkan biasan cahaya yang terpantul pada permukaan tasik itu kelihatan seperti cermin.  

Bila aku bagi terbalik macam ni baru hangpa nampak tak?  Cermin!!

Kawasan ini aku rasakan adalah sebuah kawasan persendirian,  memang bukit bukau batu kapur ni selalunya adalah milik persendirian.  Zaman dulu-dulu bapak aku kata,  nak beli satu buah bukit ni tak sampai RM15,000 tapi zaman dulu kira mahai nak mampuihlah.  Sebab tu ada gua yang ditebuk pada bukit itu untuk memberikan ruang masuk dan keluar membawa batu kapur yang diletopkan.  Gua tu bukan gua semulajadi.  Tengok bentuk pun tau dah.


Tapi walaupun sudah bertahun lamanya,  keindahan Tasik Cermin masih ada.   Memang spot yang amat best untuk ambil gambar.  Cantiklah Ipoh!  Jom kita tengok gambar.


Yasmin at Kong Heng Newseum


Dulu bila aku mula-mula dengar kata kat Ipoh ada muzium khas dibina untuk memperingati seniman Yasmin Ahmad,  seorang pengarah filem,  filem pendek,  iklan yang telah memberikan impak yang amat besar kepada seni visual negara kepada sepupu aku di Ipoh,  "Hangpa tau tak kat Ipoh ada Muzium Yasmin Ahmad?  Hangpa tau tak kat mana?"


"Yeke?  Kat maner?  Kitorang maner pegi muzium semua.  Nak buat aper?" okayyyy aku tanya soalan kat salah orang.  


So kali ini memandangkan aku mai dengan geng-geng anak menakan yang cool sikit so aku pun bolehlah nak pi cari jugak muzium Yasmin Ahmad ni.  Rupanya muzium ini terletak kat bawah kedai buku BookXCess di sekitar Kong Heng Square.  So memang kat area street art Ipoh.  Jalan punya jalan,  eh?? Kenapa tak nampak pun,  bila tengok Google Maps kat handphone memang dia cakap kita dah sampai kat area tu.


Aku pun tanya kat orang di BookXCess,  oh...rupanya muzium ni terletak kat aras bawah tanah.  Kerlas.....So kami pun turun pi tengok muzium Yasmin Ahmad ni.  Tapi actually tempat ni kecik sangat.  Dia macam satu ruang kecil vault (peti pesi) zaman dahulu yang ditukar menjadi macam newsuem depa panggil.  


Exploring Ipoh Street Art

Selamat Hari Kebangsaan u olls!
Macam kat Penang,  negeri-negeri lain kat Malaysia pun dah mulakan seni atas dinding-dinding kosong.  Bukan kerja vandalisme,  tetapi lukisan pada dinding-dinding ini dibuat oleh pelukis/artis hebat dan luar biasa.  Macam kat Penang,  depa duk panggil semua pelukis mural dari luar negara.  Lukisan depa semua memang out-standing,  macam betui dan 'timbul'.  Kat Malaysia,  pelukis mural yang besar macam ni aku rasa tak banyak lagi,  tapi kalau hangpa nak tau beberapa Universiti tempatan telah mula menawarkan kos pengajian khas dalam bidang lukisan grafiti/mural.  Hebat! Sebab seni ini ada tempat dalam industri,  good move Malaysian education!  Tapi maybe kena tunggu beberapa tahun lagi la baru boleh ada pelukis hebat dalam kalangan orang tempatan.

So hari ni nak share pulak dengan u olls beberapa gambar yang dirakam oleh I olls dan empat orang anak menakan semuanya menggunakan camera smart phone.  Sepupu aku,  Abang Joe Zahari dan Kak Ati ada ikut jugak dalam langkah fotografi ini dengan Abang Joe bersama camera DSLR-nya.  Kak Iken dan Pak Non,  duduk dalam kereta kena air cond dan tidur.


Went to Ipoh for Wedding and Such

Tampil dengan baju kurung polos warna merah sempena kemerdekaan dengan kasut sport putih dan transparent fanny pack hadiah oleh Mijan.  Anak menakan aku dari KL semua sambut aku depa kata "Akak Lofa...akak Lofa..." aku pun syiok la.  


Sebelum aku dilanda PERCUTIAN baru baru ni,  hahahah haram jadah betui la.  Sapa tak faham percutian tu apa?  Sila baca artikel aku ni:  Saya dan Bipolar Disorder.  Elok-elok dah pi berjalan merata bersama sepupu dan anak-anak menakan,  pastu balik Penang elok dah bangun tidoq dan called anak-anak ayam semua kunon nak pi berjalan ka macam mana.  Tiba-tiba boleh pulak,  tak boleh bangun tidoq dan rasa macam nak mati dah.  Tulah episod yang dilalui oleh orang yang ada Bipolar Disorder macam saya.


Tapi alhamdulillah dapat jugak mai wedding ni,  tahun lepas,  wedding untuk si kakak aku tak dapat mai langsung.  Kesian kat mak dan bapak pengantin (sepupu aku) yang selalu mendambakan aku 'MENYUMBANGKAN' lagu dalam majlis perkahwinan anak depa.

Bersama Kak Iken dan Kak Hasnah.  Dua-dua ni pupu aku.  Haram betui la awat sepupu aku semua tua-tua. HAHAHA

Kali ini untuk mai kenduri kat Ipoh,  aku mai dengan sepupu aku Kak Iken dan anak-anak dia.  Sebab dalam keluarga aku sendiri, semua kata tak boleh mai sebab ada kerja la apa la semua.  Last-last haribulan barulah mak aku,  Kak Edeh pun habaq dia boleh mai pulak,  dia mai dengan abang ipaq aku. Haiii laaa... (mengeluh)  Kalau habaq dari awai,  kan ka aku pun boleh bawak kereta aku,  so boleh la sapa-sapa lagi nak tumpang kereta kan.  Tula depa ni semua,  tak pentingkan English education.


Makan Laksa Johor di Kedah

Nenjia...selamat datang ke Sungai Petani.  Tanah tumpah darah Kak Shuk dan Dr.  Pitt!


Hello u olls!  Sapa tahun laksa?  Menurut statistik yang direka cipta oleh aku sendiri,  boleh dikatakan 89% daripada rakyat Malaysia adalah spisyis "HANTU LAKSA".  Oleh itu,  setiap negeri ada resepi laksa masing-masing.  Daripada semenanjung hinggalah ke Borneo,  Sabah dan Sarawak pun ada laksa mereka tersendiri. 

Macam kita di belah Utara ni dia punya laksa biasalah kuah isi ikan ala-ala asam pedas,  rasanya masam-masam dan pedas.  Kalau Laksa Penang,  dia bubuh nanas,  daun pudina dan otak udang untuk bagi kick.  Kalau laksa Kedah,  kuah dia macam cayaq (cair) sikit daripada Laksa Penang dan depa suka bubuh telur rebus.

Nenjia Laksa Johor.  Tapi nak bagi disclaimer sikit na daripada penjual laksa ni.  Dia sengaja buat kuah laksa ni cayaq sikit daripada resepi asli sebab orang Kedah kot mana pun makan laksa nak kena berkuah!

So kat Utara ni,  pi mana-mana pun mestilah ada orang akan jual depa punya laksa utara.  Macam mana pulak dengan laksa di belah selatan?  Paling sempoi dan menarik sekali adalah laksa Johor sebab depa punya laksa,  kuah isi ikan yang pekat dan berasa macam kari style.  Depa punya laksa bukan laksa tepung beras macam kebiasaannya,  tapi depa pakai spaghetti.  Haaaa dahsyat kan?  Kenapa pakai spaghetti instead of laksa biasa?  Sebab kalau diikutkan sejarah zaman dulu kala,  Permaisuri Johor adalah dari wanita keturunan Inggeris,  makanya depa pun bila sediakan juadah untuk keluarga diraja haruslah di-fusionkan gitu.  1

Kepada Utara sekalian,  Penang,  Kedah dan mereka yang sama waktu dengannya,  hangpa kalau tiba-tiba kempunan nak rasa Laksa Johor tak payah pening-pening nak masak apa semua,  ampa mai sini dan makan.  Gerai ni nama dia sempoi sikit,  Good Good Lucksaa - Sedap Yang Dirindui yang terletak dalam kawasan Pit Stop Food Stall Tikam Batu, Sungai Petani.

19.9.19

Trip Hatyai 3 Hari 2 Malam

Gambar diambik oleh aku sendiri ya pakai handphone saja.

Hello u olls!  Hari ni aku nak share sikit pasai tips nak pi melancong ke sebuah negeri bersempadanan dengan negara Malaysia iaitu Hatyai,  Thailand dengan cara yang jimat sangat.  Of courselah,  sebagai rakyat Malaysia yang harmoni,  kita ni suka sangat pi Hatyai untuk apa?  UNTUK MAKAN!  Aku nak bagi ampa tips macam mana nak pi Hatyai dengan perjalanan dari Kuala Lumpur sampailah ke Hatyai,  so kawan-kawan aku yang duduk belah selatan bolehlah amik penulisan ini sebagai panduan.


So dah habaq kan kata nak mai Hatyai ni,  tujuan utama haruslah kepada makanan.  Maka, duit tu kita kena spend lebih sikit untuk makan lah.  Untuk travel,  kita try cari cara yang paling jimat.  Untuk pi ke Hatai,  hangpa boleh amik flight sebab murah dan jimat masa!  Harga flight waktu ni RM79 ja daripada KL ke Hatyai, lebih kurang harga ETS tetapi masa lagi cepat. Untuk ke KLIA, hangpa boleh pilih untuk book KLIA transit tickets dan naik dekat Putrajaya Sentral.


Senangkan?  Bukan sahaja senang,  malah menjimatkan masa!  Kalau hangpa ada plan nak pi bercuti, tapi tak jumpa pulak transportation yang sesuai untuk ke KLIA,  hangpa boleh try airport coach KLIA daripada Traveloka! Airport coach ni kira lebih kurang macam bas,  kita naik ja dia teruih bawak kita straight ke airport!  Kerlasssssssssssssss...tak payah pening-pening melilau teruk-teruk.  Traveloka ni bukan sahaja sediakan tiket KLIA Express yang murah tetapi juga menawarkan pakej kereta persendirian yang sangat berbaloi dan harganya sangat berpatutan. 

Ni posing dengan kakak pramugari kat Hat Yai International Airport.  Airport depa kecik saja tapi international u olls.

Tengok mana tu JUMIZAH!  Ni kes tak tau nak tengok camera tang mana.

Canteknya gambaq aku amik.

10.9.19

Saya dan Bipolar Disorder


Hello u olls.  Dah banyak kali nak tulis pasai benda ni kat blog aku,  pernah cuba untuk buat Youtube jugak tapi aku tak terhabis buat.  Tulis-tulis lepas tu padam.  Rasa macam takut,  tak berani,  tak yakin nak cerita benda ni secara terperinci.  Antara yang paling aku takut sekali bila nak story benda ni secara terbuka adalah persepsi orang yang negatif  iaitu "BETUL KA APA YANG DIA CERITA NI?  ALAH.. NI SEMUA AUTA.  DIA TU YANG PEMALAS,  DAN DAN REKA CERITA KATA DIA SAKIT OTAK LA APA LA UNTUK BAGI KITA KESIAN KAT DIA".


Benda ni bukan aku saja-saja nak reka dalam kepala otak.  Sebab benda ni jadi kat kawan aku yang ada penyakit mental lain jugak.  Bila dia cuba habaq kat orang,  dia dihentam dengan tohmahan macam ni.  Pengalaman peribadi aku sendiri adalah,  bila aku mula-mula post pasai aku bipolar kat Facebook,  ada orang yang PM aku personally dan kata apa aku buat ni salah.  Aku tak sepatutnya cerita everything tentang apa yang aku alami kepada orang ramai sebab lepas ni,  apa sahaja yang akan berlaku kepada aku,  orang akan salahkan aku sebab keadaan mental aku.  Dan orang ni habaq,  sepatutnya penyakit macam ni,  aku kena simpan untuk pengetahuan peribadi dan kawan-kawan rapat sahaja.  Ini lebih selamat,  katanya.


Tapi,  lepas aku open up tentang masalah kesihatan mental aku di sosial media,  aku sebenarnya dapat lebih banyak positiviti daripada negativiti.  (Tapi biasalah kita kan manusia-manusia sendu,  walau banyak mana positif kita terima,  hat negatif juga yang kita ingat kan? 😅😅).  Antaranya,  ada ramai orang yang aku kenal rapat,  kenal di social media,  yang open up dengan aku yang depa ada masalah sekian-sekian dan depa reach out kat aku untuk tanya pendapat.  But of course,  aku jawab soalan yang berkenaan sahajalah.  Yang lebih-lebih,  aku kata....SILA JUMPA DOKTOR.



Kedua,  apa yang aku kongsi ni jadi perbualan terbuka antara suami aku dengan kawan-kawan dia.  Kawan-kawan laki aku ada la tengok aku post kat Facebook,  Youtube pasai aku punya masalah mental.  Depa pun tanya pendapat kat laki aku macam mana nak handle aku,  macam mana nak buat bila pasangan kita dalam keadaan depression?  Nak buat macam mana kan? THANK GOD FOR MY VIDEO RIGHT?  Kalau tak depa tu duduk sekali duk sembang pasai apa ja aku pun tak tau.  Encik Khafi ada habaq kat aku,  depa tanya, "Abang mesti kena tempias kan bila kakak jadi macam ni?"  Hangpa tau Encik Khafi jawab apa kat depa? "Aku bukan kena tempias ja,  aku dah lencun ni..."  😁😁😁


So sebab itulah.  Dah berapa lama aku duk rasa nak tulis pasai benda ni,  tapi tak dak keyakinan langsung.  Pikiaq punya pikiaq,  aku rasa macam MAMPUIH PI LA.....selagi ada manusia kat luar sana,  selagi itulah ada macam-macam tohmahan duk mai.  Kita buat baik pun orang mengata,  kita buat jahat pun orang mengata.  Lani senang macam ni...Aku buat sahaja apa yang aku nak buat!  Yang penting,  aku tau seikhlasnya niat aku baik.  Semoga penceritaan dan perkongsian insan hina macam aku ini, boleh dijadikan panduan untuk kita semua.   Kalau tak dapat banyak,  sikit pun jadi laaaa...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE