4.11.19

Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau

Mak Ngah!!! Awat dap ngat Mak Ngah masak!!!! (Mak Ngah...kenapa terlalu sedap Mak Nyah masak!!)



Haaa......nak habaq mai kat hangpa hari kedua kami dalam kembara Balik PUlau Nature Xploration, team Tourism Malaysia Northern Malaysia payung kami makan lunch kat Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau. Nohoroommmmmmmmmm wehssssssssssssssssss dappppppp gila dia punya gulai ikan. Disebabkan aku mai secara rombongan so aku tak boleh makan seperti haiwan. Aku makan lauk pauk yang depa saji untuk kami makan.


Pekat,  masam,  ikan fresh......gilaaaaaaaa aku lapaqq tulih blog ni!

Gulai ikan, jelatah, telur sambal, ayam goreng. Tapi paling aku tak boleh tahan adalah kesedapan gulai ikan dia. Siries wehs sebagai orang Tanjung (Georgetown, Penang), adalah menjadi tanggungjawab kami untuk determined sama ada gulai kari itu sedap atau tidak. Aku mengesahkan di peringkat SIRIM gulai ikan kat Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau dijamin sedap, berkualiti dan terangkat.


Ni kedai depa.

Jenahak,  senangan,  gelama,  ikan pari.  Sapa cakap bohong,  lama-lama dia akan jadi ikan pari.


Ni bahagian dalam kedai depa gantung gambaq lama-lama sekitar Penang.


Aku nanti nak mai makan kat sini lagi sebab ada banyak lauk pauk Melayu style yang patut dicuba oleh rakyat marhaen sekalian. Aku ti mai lagi sekali punya dengan mak aku, sebab dia suka la mai ronda-ronda sampai sini. Kedai depa pun besaq dan selesa, tuan kedai dan pelayan semua pun baik-baik belaka. Hang order ayaq 2387 kali pun depa muka tak bebai. Aku habaq dah kan kedai depa besaq, so sesuai la nak mai big or small group.


Sorry takdak video.  Tapi ada gambaq.  HAHAHA




 Ayam goreng panaih-panaih.




 Ni ayam percik ka apa ni...haram laaaaaaa......lapaqq....


Ikan goreng macam ni pun nampak macam garing macam mana ka.  Lapaq....


 Nenjiaaa lauk pauk dia.  Nampak sedap kan! Kalau gulai ikan dia boleh sedap....setakat gulai gulai biasa ni lagi la sedap.



 Kerabu pulakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk


 Ulam plak.......................bebai laa tulih blog hari ni



 Sedappppppppppppppppp laaaaaaaaaa gulai dia panaih-panaih style bila lunch time tu....depa duk tukaq tray ja.


 Hai abang ayaq....






Nenjiaaaaaaaaaaa....ni aku punya!!










Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau
Lokasi:  Jalan Sungai Nipah, Kampung Permatang Tengah, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang
Waktu perniagaan:
Isnin-Jumaat 10 pagi hingga 3 petang
Sabtu 10 pagi hingga 3 petang
Ahad Tutup
No Tel: 012-545 5521


Terima lah gambaq aku makan jelatah timun ja.

2 comments:

  1. hang kira bebai hang. bebai aku yg baca ni cam na hahahahahhahaha

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Terima Kasih Tourism Malaysia Northern Region