4.12.19

Eastin’s Yuletide Feast Christmas Buffet at Eastin Hotel Penang

Terima kasih Eastin Hotel Penang atas jemputan ini. 



Bersempena dengan perayaan hari natal, restaurant Swez Brasserie di Eastin Hotel Penang menyajikan Christmas Eve Buffet Dinner bertajuk Eastin’s Yuletide Feast. Oh! Aku sangat suka sajian yang disediakan oleh pihak Eastin hasil karya kulinari daripada Chef Alex yang baru jer join Eastin Hotel Penang. Pilihan citarasa istimewa yang sering disajikan sepanjang musim perayaan Krismas dari negara Barat malah Asia. Oh! Tunggu aku kongsi gambar Kim Chee Soup with Clams and Tofu. Tentu-tentu resepi Korea yang amatlah menarik. Bau ja….pergh!


Me with Mr.  Santa and Eastin families.


Hidangan dia semua lain dari lain, banyak yang aku tak pernah rasa sebelum ini. Tunggu nanti I susun semua gambar dan video kat bawah dengan deskripsi, u olls boleh tengok sendiri. First time cuba chicken liver terrine, braised beef ribs, gravlax…nama pun susah nak sebut u olls. Oh yes, I cakap tak pasai dia punya Roasted Turkey? Gila punya sedap. Moist dan flavourful. Chef Alex habaq, dia guna teknik brining. Aku pun baru google apa Teknik tu? So basically, Teknik memerap daging/ayam dalam ramuan air berperisa. Lepas tu baru bakar. Kerlas…. 


Chef Alex sedang memberikan tips akhir kepada team kulinarinya.



Bertuah sebab dapat peluang untuk Bersama-sama team Eastin Hotel Penang untuk merasakan air tangan Chef Alex, pakar dalam bidang masakan Italian, Chinese and Asian Cuisine sebab ini adalah kali pertama Chef Alex membuat food testing rasmi untuk team Eastin Hotel Penang and media team! 


Kepada yang merancang untuk mengadakan jamuan makan malam Krismas Bersama keluarga bolehlah buat Perancangan dengan menempah tempat anda secepat mungkin. Semasa sesi makan malam berlangsung, akan disediakan party pack, penampilan Santa Claus malah persembahan live band. 

Wanita gigi besi.  Thank you Nurul sudi teman and tolong mok amik gambaq.  Lajiu sikit.


Nyanyian Krismal Carol oleh keluarga Eastin kepada kami semua.

Team Eastin Hotel Penang bergambar bersama Chef Alex dan Ms Dianne Tye,  Eastin Hotel Penang's General Manager

Kak Zah memulakan tugasnya.




Eastin’s Yuletide Feast Christmas Eve Buffet Dinner
24th December 2019 (Tuesday)
7.00pm to 10.00pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM128 nett (Adult)
RM89 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old

Eastin’s Yuletide Feast Christmas Day Lunch Buffet
25th December 2019 (Wednesday)
12.00pm to 2.30pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM88 nett (Adult)
RM62 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old


Eastin’s Yuletide Feast Christmas Day Dinner Buffet
25th December 2019 (Wednesday)
7.00pm to 10.00pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM118 nett (Adult)
RM82 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old
Eastin Hotel Penang’s Festive Roasted Turkey




Festive Roasted Turkey
Sekiranya anda ingin menempah Festive Roasted Turkey istimewa daripada Eastin Hotel Penang, hanya RM338 nett per bird. Perlu buat tempahan sekurang-kurangnya 48 jam sebelum tarikh/waktu nak pick up tempahan hidangan ini.


Diskaun Khas
*All prices are entitled to a 15 % off bank promo (applicable to Citibank and Maybank Only) but is not applicable with any other discounts.


XMAS JUMI
As a gift to my followers Eastin Hotel Penang would like to extend a discount code to you!!  Kindly use this promo code to get 15% discount for any of the Christmas Buffets



Booking
Eastin Hotel Penang
Alamat: Queensbay, 1, Solok Bayan Indah, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
No Tel 04-612 1111
Emel: info.pg@eastin.com
Laman Web: www.eastin.com
Facebook:  https://www.facebook.com/eastinhotelpenang/
Instagram: https://www.instagram.com/eastinhotelpenang/


Appetizers 
Buckwheat Blinis with Shrimp with Sour Cream

Seared scallops with lentils and tomato and herbs de Provence dressing

Chilled Green tea noodle with condiments



Gimbab (Korean Sushi) 



Cold Meat Platters 
Lamb rillettes

Chicken liver terrine 



Lettuce 
Romaine, mesclun and spinach.  Salad bar x 8 type 

Dressings 
sweet dill mustard, chili soy, wasabi mayonnaise, spicy chili spread, Gazpacho, raspberry-walnut, spa Caesar, olive oil, herbs vinaigrette and balsamic vinegar, lemon and lime 
Chipotle balsamic, Roast garlic and green chili, Lime cilantro, Caesar, 
Smoky thousand islands 



Cold Fish Platters 

Traditional gravlax


Cured salmon with pineapple and palm syrup 



Cheese and bread counter 

Cheese Yule Log 
Bread sticks/ Cheese profiterole 

Canapés 
Vanilla-scented scallop escabeche with Yuzu Chili Lime Aioli


Sweet Harissa Chili Prawn Cocktail with Avocado- Black Bean Salsa 


Action Station 
New Orleans Jambalaya


Bouillabaisse with Chilli Garlic Toast (Seafood Stew) 


Foie Gras Live Action Station 
Pan Seared Foie gras with Herb Brioche, Fig Chutney, Orange Marmalade 


Christmas Burritos 
(Turkey Cha Siew, Avocado, Mango, Cucumber, Chipotle Cranberry Compote) 


Festive Roasted Turkey 
Giblet Sauce, 3 type Bread stuffing with 3type cranberry sauce

Tiga ini adalah bread filling dengan pelbagai rasa untuk di makan bersama roasted turkey.


Gila punya sedap. Moist dan flavourful



Festive Oven 





Rock Salt Baked Crusted Whole Salmon


Inilah Rock Salt Baked Crusted Whole Salmon di makan bersama Roasted Roots Vegetables and Porcini Cream.  Syurga.


Soup
Kim Chee Soup with Clams and Tofu 
Freshly baked breads and rolls 


Main
Braised Beef Ribs with Sweet Blueberry Chutney and Smoked Hickory BBQ Glaze

Shoulder of Lamb, Peperonata Red Lentils and Black Pepper Jus


Poached Salmon with Asparagus and Mornay sauce


Grilled Tiger Prawns with Ratatouille Vegetables and Salsa Verde


Duck Leg Confit, Flageolet Beans Au Orange


Buttered Chestnut Brussels sprouts 


Trio of Potato Gratin 


Dessert









Traditional Xmas Pudding,  Mini Mince Pie, Assorted Xmas Cookies,  Raspberry Yule Log,  Mini Strawberry Cheese Cake,  Walnut Cream Pie,  Fresh Fruit Tart,  English Fruit Cake,  Mini White Chocolate Brownies & Tropical Fruits Bar 




These What I Ate
I really enjoyed dining experience this time at Eastin Hotel Penang.  Aku cuba rasa sikit-sikit untuk rasa semua juadah,  tapi di akhir sajian,  aku dah tak mampu.  Tapi boleh kata,  semua yang penting-penting aku rasa dan aku sangat suka!  Kepada yang tak sambut Krismas pun,  aku rasa tak dak masalah kalau hangpa mai menyibuk dan makan sama-sama dalam buffet dinner ni.  Sebab sedap sangat.


Chilled Green tea noodle with condiments,  Chicken liver terrine & Vanilla-scented scallop escabeche with Yuzu Chili Lime Aioli.  Chicken Liver terrine yang dalam cawan ni memang sedap.  Tak sangka hati ayam boleh jadi sedap macam ni.  I sapu chicken terrine ni kat semua benda yang i nak telan. So delish.



Inilah Rock Salt Baked Crusted Whole Salmon di makan bersama Roasted Roots Vegetables and Porcini Cream.  Syurga.



Kita calit jugak sedikit Cheese Yule Log dengan buahan kering. Campuran herba pada cheese ini,  nikmat.



Lamb rillettes sangat sedap.  Kambing cincang yang lembut.   Cured salmon with pineapple and palm syrup memang lain dari lain. Paling aku suka Traditional gravlax!




Bouillabaisse adalah sejenis clear soup citarasa Perancis.  Sedap,  dia masam dan rasa asli seafood.  Dihidang bersama Chilli Garlic Toast.



Pembuka selera.


This turkey memang sedap.  Tak kering!



Actually i makan banyak lagi dessert.  HEHEH.  Tapi i lupa ambil gambar.


Jangan lupa tengok video ini.  Like and Subscribe me on Youtube ya!


Eastin’s Yuletide Feast Christmas Eve Buffet Dinner 
24th December 2019 (Tuesday)
7.00pm to 10.00pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM128 nett (Adult)
RM89 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old

Eastin’s Yuletide Feast Christmas Day Lunch Buffet 
25th December 2019 (Wednesday)
12.00pm to 2.30pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM88 nett (Adult)
RM62 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old


Eastin’s Yuletide Feast Christmas Day Dinner Buffet 
25th December 2019 (Wednesday)
7.00pm to 10.00pm
Swez Brasserie, Eastin Hotel Penang
Price:
RM118 nett (Adult)
RM82 nett (Senior Citizens aged above 60 years old)
50% for children 6-12 years old
Eastin Hotel Penang’s Festive Roasted Turkey



Festive Roasted Turkey
Sekiranya anda ingin menempah Festive Roasted Turkey istimewa daripada Eastin Hotel Penang, hanya RM338 nett per bird. Perlu buat tempahan sekurang-kurangnya 48 jam sebelum tarikh/waktu nak pick up tempahan hidangan ini.


Diskaun Khas
*All prices are entitled to a 15 % off bank promo (applicable to Citibank and Maybank Only) but is not applicable with any other discounts.


XMAS JUMI
As a gift to my followers Eastin Hotel Penang would like to extend a discount code to you!!  Kindly use this promo code to get 15% discount for any of the Christmas Buffets



Booking 
Eastin Hotel Penang 
Alamat: Queensbay, 1, Solok Bayan Indah, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
No Tel 04-612 1111
Emel: info.pg@eastin.com
Laman Web: www.eastin.com
Facebook:  https://www.facebook.com/eastinhotelpenang/
Instagram: https://www.instagram.com/eastinhotelpenang/


Sorry Eastin Hotel,  i kidnap dia ni bawak balik sebab comel sangat. HAHAHA

#christmasdinnerbuffet #christmaslunchbuffet #christmas2019 #eastinhotelpenang #yuletide

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE